W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies

Akceptuje ciasteczka

Obowiązek Informacyjny

RCU Ubezpieczenia Sp. z o. o. sp. k. z siedzibą w Świętochłowicach przy ul. Katowickiej 65, informuje, iż jest Administratorem Państwa danych osobowych.

Dane są przetwarzane w celu realizacji zawartych z Państwem umów, przedstawienia Państwu oferty ubezpieczeniowej oraz w celu marketingowym i analitycznym.

Dane te nie będą udostępniane podmiotom innym niż uprawnione na mocy przepisów prawa.

Dane osobowe przez Państwa podane uzyskiwane są dobrowolnie na podstawie wyrażonej przez Państwa zgody.

Podstawa prawna przetwarzania danych wynika w szczególności z:

  • ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych;
  • ustawa z dnia 6 listopada 2008 r. o prawach pacjenta i Rzeczniku Praw Pacjenta;
  • ustawy z dnia 11 września 2015 r. o działalności ubezpieczeniowej i reasekuracyjnej;
  • ustawy z dnia 22 maja 2003 r. o pośrednictwie ubezpieczeniowym;
  • ustawa z dnia 22 maja 2003 r. o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych;
  • ustawa z dnia 22 maja 2003 r. o nadzorze ubezpieczeniowym i emerytalnym oraz Rzeczniku Ubezpieczonych;
  • ustawa z dnia 7 lipca 2005 r. o państwowej kompensacie przysługującej ofiarom niektórych czynów zabronionych;
  • ustawa z dnia 23 kwietnia 1964 r. Kodeks cywilny;
  • ustawa z dnia 17 listopada 1964 r. Kodeks postępowania cywilnego;
  • ustawa z dnia 20 maja 1971 r. Kodeks wykroczeń;
  • ustawa z dnia 6 września 2001 r. o transporcie drogowym;
  • aktów wykonawczych.

Informujemy, iż mają Państwo prawo do:

  • dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania;
  • pisemnego, umotywowanego żądania zaprzestania przetwarzania jej danych ze względu na Państwa szczególną sytuację;
  • wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Państwa danych gdy administrator danych zamierza je przetwarzać w celach marketingowych lub wobec przekazywania Państwa danych osobowych innemu administratorowi danych;
  • uzyskania wyczerpującej  informacji dot.:
    • występowania Państwa danych w zbiorach Administratora oraz adresie jego siedziby;
    • celu, zakresu i sposobu przetwarzania danych zawartych w takim zbiorze;
    • stanu od kiedy przetwarza się  Państwa dane w zbiorze;
    • ewentualnym źródle pozyskania danych;
    • udostępniania Państwa danych, a w szczególności informacji o odbiorcach lub kategoriach odbiorców, którym dane te są udostępniane.

Z powyższego prawa mogą Państwo skorzystać nie częściej niż raz na 6 miesięcy. Administrator Danych Osobowych jest obowiązany, w terminie 30 dni, poinformować Państwa o przysługujących prawach i udzielić stosownej informacji na piśmie.

Z powyższych uprawnień można skorzystać  w siedzibie Administratora Danych Osobowych.

 

© 2017 Wszystkie prawa zastrzeżone przez RCU